Babeczki " duszki " na halloween
W zeszlym roku zrobilam " paluchy wiedzmy ", w tym mamy " duszki ".
Przyznam ,ze "halloween " ciagle mnie zadziwia,ale tak jak juz powiedzilam wynika to z naszej kultury- zaduma ,smutek i wspomnienia- tak ogolnie kazdy z nas Polakow podchodzi do Swiat Wszystkich Swietych-okazuje sie,ze mozna tez na wesolo!- co kraj to obyczaj- a ze nasz swiat jest teraz multimedialny-wchlaniamy wszystko jak gabka.
Tak czy inaczej- mamy dzisiaj babeczki ubrane w kremowe " duszki ",a ze smaczne sa,polecam je wszystkim tym,ktorzy lubia i tym ktorzy nie lubia " halloween ".
Zapraszam!
Babeczki " duszki " na halloween
Ciasto na 12 szt.
.2 jajka
.5 lyzek cukru
.5 lyzek oleju roslinnego
.3 lyzki wiorkow kokosowych
.1/2 szklanki mleka
.2 szklanki maki
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.1 lyzeczka sody oczyszczonej
.1 lyzeczka octu jablkowego
Krem
.200 ml smietany kremowki
.250 gr serca typu " philadelphia "
.150 gr cukru pudru
.aromat rumowy
.ziarenka czekolady
Wykonanie
Pipetki do muffinek ukladamy w zaglebieniach formy.
Do miseczkie przesiewamy make z proszkiem do pieczenia ,soda oczyszczona dodajemy wiorki kokosowe i wszystko mieszamy ze soba.
Do innej miseczki wbijamy jajka,dodajemy cukier i ubijamy na niemal sztywno,nastepnie powoli dodajemy make z dodatkami i delikatnie mieszamy,kiedy skladniki sie polacza dodajemy ocet,mieszamy.
Wypelniamy ciastem pipetki niemal po brzeg,wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 20 min.
Po tym czasie ,blasze wyjmujemy z piekarnika i w tej postaci studzimy babeczki.
Krem
Smietany ubijamy na sztywno,potem powoli dodajemy cukier puder a nastepnie po lyzce sera i aromat.
Kiedy masa jest gotowa przekladamy krem do worka cukierniczego z szeroka koncowka i nakladamy zaczynajac od dolu przesuwamy sie ku gorze,zwienczeniam moze byc duza rozetka,na ktorej umiesciemy ziarenka czekolady imitujacej oczy.
Sposob naprawde prosty i jesli Wam sie podoba - bedzie mi bardzo milo.
Smacznego!