Babeczki czekoladowo-wiśniowe
„Przepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy bardziej słodkie. Myślę, że zakochacie się w nich bez reszty. Gorąco polecam.”
Babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis własny)
Składniki na 20szt.
Ciasto:
250g mąki
200g zimnego masła
70g cukru pudru
2 żółtka
Wypełnienie:
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
300g mrożonych wiśni bez pestek
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
50ml zimnej wody
Dekoracja:
200ml śmietanki kremowej 36%tł.
1 łyżeczka cukru pudru aromatyzowanego wanilią
1 łyżka startej czekolady
Wysypać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy siekaczki lub noża posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Wysmarować dokładnie foremki roztopionym masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Posmarować nią wnętrza babeczek.
Podgrzać wiśnie z cukrem na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Wlać do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Lekko przestudzić i rozłożyć masę do babeczek. Zostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać cukier i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą.