Babeczki czekoladowo-wiśniowe


Zdjęcie - Babeczki czekoladowo-wiśniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Przepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy bardziej słodkie. Myślę, że zakochacie się w nich bez reszty. Gorąco polecam.” Zdjęcie - Babeczki czekoladowo-wiśniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis własny)
Składniki na 20szt.

Ciasto:
250g mąki
200g zimnego masła
70g cukru pudru
2 żółtka

Wypełnienie:
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
300g mrożonych wiśni bez pestek
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
50ml zimnej wody

Dekoracja:
200ml śmietanki kremowej 36%tł.
1 łyżeczka cukru pudru aromatyzowanego wanilią
1 łyżka startej czekolady

Wysypać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy siekaczki lub noża posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Wysmarować dokładnie foremki roztopionym masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Posmarować nią wnętrza babeczek.

Podgrzać wiśnie z cukrem na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Wlać do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Lekko przestudzić i rozłożyć masę do babeczek. Zostawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać cukier i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą.

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą
2

Pieczone pierożki krucho - dro…

Beti Beti
kruche babeczki

Paluchy z wiśniami i czekoladą

Paluchy z wiśniami i czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czekoladowe muffinki z wiśniami

Czekoladowe muffinki z wiśniam…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z czekoladą i figami
3

Pełnoziarniste ciasteczka orki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami

Ciasteczka kakaowe z żurawiną…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki

Walentynkowe czekoladowo-burac…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Makaroniki malinowe z hibiskusem (w wersji mini)
1

Makaroniki malinowe z hibiskus…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ulubione ciasto Dagmary
2

Ulubione ciasto Dagmary

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka