Babeczki czekoladowe z kremem piernikowym
Poza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale i dorosły na pewno nie pogardzi.
Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt.
Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami.
Takie babeczki na pewno ożywią stół, dodadzą mu charakteru i staną się nie tylko smakołykiem, ale też ozdobą.
Składniki na muffiny:
*( szklanka 250 ml )
Składniki na krem piernikowy:
Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło i wstawić na 1,5 minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać płynną, ale nie gorącą czekoladę – wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do składników płynnych dodać składniki suche – wymieszać.
Porcje ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki, do wysokości około 2/3. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciastka – wymieszać. Krem wyciskać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego na babeczki czekoladowe.
Gotowe babeczki udekorować ozdobami czekoladowymi i cukrowymi.
Smacznego !
Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt.
Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami.
Takie babeczki na pewno ożywią stół, dodadzą mu charakteru i staną się nie tylko smakołykiem, ale też ozdobą.
Składniki na muffiny:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*( szklanka 250 ml )
Składniki na krem piernikowy:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 ciastek korzennych typu speculoos
Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło i wstawić na 1,5 minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać płynną, ale nie gorącą czekoladę – wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do składników płynnych dodać składniki suche – wymieszać.
Porcje ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki, do wysokości około 2/3. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciastka – wymieszać. Krem wyciskać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego na babeczki czekoladowe.
Gotowe babeczki udekorować ozdobami czekoladowymi i cukrowymi.
Smacznego !