Babeczki czekoladowe z kremem orzechowym
Czekolada zawsze w modzie ! ;)
Dlatego dziś, tak jeszcze przed świątecznie, aczkolwiek już w scenerii nieco wiosennej, mam dla Was przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym.
Składniki na ciasto:
( na 12 dużych lub 24 małe babeczki )
Krem orzechowy:
WYKONANIE:
Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, na ganku z gotującą się wodą ustawić miskę. Do miski przełożyć połamaną czekoladę. Dodać mało - pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę nieco ostudzić.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej wlać przestygniętą czekoladę - dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Składniki dobrze połączyć.
W formie na muffinki ustawić papilotki. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do wysokości 3/4.
Piec w 180 stopniach C odpowiednio: małe muffinki - 13-15 minut, duże 20-23 minuty.
Upieczone pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem. Do masła orzechowego dodać płynną czekoladę - utrzeć raz jeszcze.
Śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę dodać do masła orzechowego - dokładnie połączyć składniki.
Powstały krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Krem wyciskać na każdą babeczkę.
Można dodatkowo udekorować cukrową posypką lub perełkami.
Smacznego !
Dlatego dziś, tak jeszcze przed świątecznie, aczkolwiek już w scenerii nieco wiosennej, mam dla Was przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym.
Składniki na ciasto:
( na 12 dużych lub 24 małe babeczki )
- 150 g czekolady gorzkiej
- 90 g masła
- jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
- 200 g masła orzechowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 30%
WYKONANIE:
Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, na ganku z gotującą się wodą ustawić miskę. Do miski przełożyć połamaną czekoladę. Dodać mało - pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę nieco ostudzić.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej wlać przestygniętą czekoladę - dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Składniki dobrze połączyć.
W formie na muffinki ustawić papilotki. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do wysokości 3/4.
Piec w 180 stopniach C odpowiednio: małe muffinki - 13-15 minut, duże 20-23 minuty.
Upieczone pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem. Do masła orzechowego dodać płynną czekoladę - utrzeć raz jeszcze.
Śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę dodać do masła orzechowego - dokładnie połączyć składniki.
Powstały krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Krem wyciskać na każdą babeczkę.
Można dodatkowo udekorować cukrową posypką lub perełkami.
Smacznego !