Babeczki cytrynowe z kremem

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy mam ochotę na ciasto, a przy okazji mało czasu- biorę się za babeczki.

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie to w zasadzie tylko wymieszanie składników, a pieczenie zajmie nie więcej niż 20 minut.

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby jednak deser prezentował się efektownie, każdą muffinkę ozdobiłam porcją kremu. I babeczki od razu stają się bardziej odświętne i eleganckie!

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 14 babeczek.

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki cytrynowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • olej roślinny - 5 łyżek
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
  • jogurt grecki - 3/4 szklanki
  • mak - 1 łyżka
  • krem
  • masło - 70 g, miękkie
  • cukier - 40 g
  • sok z cytryny - 1-2 łyżki, do smaku
  • serek kremowy - 200 g (typu Philadelphia, smak naturalny)
Sposób przygotowania

W misce połącz suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową.

W drugiej- cukier, jajka, olej, sok z cytryny oraz jogurt. Wymieszaj i wlej do suchych składników. Dodaj mak, wymieszaj.

Ciasto nakładaj do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami, do 2/3 ich wysokości. Piecz ok. 17 minut w temp. 200 oC. Ostudź.

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodaj serek i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Krem nakładaj rękawem cukierniczym/szprycą na babeczki. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Przepisy z tych kategorii

Roladki z cukinii z kozim serem

Roladki z cukinii z kozim sere…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Roladki z tortilli z serkiem i szynką

Roladki z tortilli z serkiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kruche babeczki z łososiem

Kruche babeczki z łososiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pavlova
1

Pavlova

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tatar z łososia wędzonego
1

Tatar z łososia wędzonego

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
2

Udka z kurczaka z cytryną i ro…

food² food²
Food Square

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Lemoniada cytrusowa z miętą

Lemoniada cytrusowa z miętą

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami