Babeczki cytrynowe z kremem
Kiedy mam ochotę na ciasto, a przy okazji mało czasu- biorę się za babeczki.
Przygotowanie to w zasadzie tylko wymieszanie składników, a pieczenie zajmie nie więcej niż 20 minut.
Aby jednak deser prezentował się efektownie, każdą muffinkę ozdobiłam porcją kremu. I babeczki od razu stają się bardziej odświętne i eleganckie!
Proporcje na ok. 14 babeczek.
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
- soda - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- olej roślinny - 5 łyżek
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- sok z cytryny - 1 łyżka
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- jogurt grecki - 3/4 szklanki
- mak - 1 łyżka
- krem
- masło - 70 g, miękkie
- cukier - 40 g
- sok z cytryny - 1-2 łyżki, do smaku
- serek kremowy - 200 g (typu Philadelphia, smak naturalny)
W misce połącz suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową.
W drugiej- cukier, jajka, olej, sok z cytryny oraz jogurt. Wymieszaj i wlej do suchych składników. Dodaj mak, wymieszaj.
Ciasto nakładaj do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami, do 2/3 ich wysokości. Piecz ok. 17 minut w temp. 200 oC. Ostudź.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodaj serek i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Krem nakładaj rękawem cukierniczym/szprycą na babeczki. Przechowuj w chłodnym miejscu.