Ażurowe naleśniki

Ażurowe naleśniki


Zdjęcie - Ażurowe naleśniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koronkowa robota ;)


SKŁADNIKI

100 g mąka orkiszowa pełnoziarnista

100 g mąka orkiszowa jasna

jaja –2 szt. lub 1 łyżka siemienia lnianego mielonego

350 ml napój roślinny np. migdałowy, owsiany lub mleko

3 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

sól – 1 szczypta

oraz

butelkę z dzióbkiem

Przygotowanie:

Przesiewamy mąki wraz proszkiem do pieczenia. Do miski wlewamy napój roślinny i wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do butelki. z dzióbkiem.


Za pomocą butelki rysujemy esy floresy lub inne wzorki na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z twarożkiem, brokułami, smażonymi cząstkami jabłek.



Zdjęcie - Ażurowe naleśniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów