Ajwar z papryki i octu winnego

Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Taka pasta może być podana do grillowanych mięs, kanapek, sosów. Dla mnie jest niezastąpiona również do pizzy, dodaję ją zamiast pasty pomidorowej. Zapewniam że pizza z takim, paprykowym sosem smakuje wybornie 🙂

Zdjęcie - Ajwar z papryki i octu winnego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 kg. papryki czerwonej
  • 1 długa ostra papryka
  • 3 główki czosnku
  • 1 szklanka octu winnego ( u mnie z białego wina )
  • 1 i 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Paprykę kroję na cztery kawałki, usuwam gniazdka nasienne i miksuję lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Podobnie postępuję z papryką ostrą. Zmieloną paprykę, daję do garnka, razem z pozostałym składnikami ( oprócz czosnku ). Wszystko mieszam i gotuję na małym ogniu, około 8 minut. Pod koniec gotowania, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku. Do czystych i wyparzonych słoiczków, nakładam gorący sos. Słoiczki starannie zakręcam i odstawiam. Po słodzeniu, daję w chłodne miejsce. Z podanych składników, otrzymałam 14 małych słoiczków o pojemności około 200 ml 🙂

Zdjęcie - Ajwar z papryki i octu winnego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy