KREM KATALOŃSKI
Jest to Hiszpański odpowiednik kremu brule. Osobiście preferuję ten pierwszy ale głównie dlatego, że nie przepadam za cytrusami. Ogólnie jest to bardzo smaczny, lekki deser, mniej słodki niż jego francuski odpowiednik. Dodatkowo niewątpliwie plusem jest to, że nie wymaga on używania piekarnika co latem jest wielką zaletą. Przepis pochodzi z książki „KUCHNIE ŚWIATA” G. Ramseya.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 20min
SKŁADNIKI
- 250g słodkiej śmietany,
- 250g mleka,
- laska cynamonu,
- skórka z 1 cytryny,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 4 żółtka dużych jaj lub 5 małych,
- 70g cukru pudru
- 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- Cukier demerara do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Żółtka ucieramy z cukrem na jasną kremową masę, pod koniec ciągle miksując dodajemy mąkę oraz skórkę cytryny i pomarańczy.
2. Następnie miksując na minimalnych obrotach wlewamy mleko i śmietankę miksując do połączenia składników.
3. Tak powstałą masę przelewamy do rondla z grubym dnem i powoli podgrzewamy nieustannie mieszając drewnianą łyżką.
4. Dodajemy laskę cynamonu i podgrzewamy powoli do momentu aż krem zgęstnieje, czyli aż będzie oblepiał łyżkę, nie podgrzewajmy go zbyt mocno ponieważ utworzą się grudki.
5. Zestawiamy go z ognia i przecedzamy przez sitko.
6. Przelewamy go do remakinów i wstawiamy do lodówki.
7. Tuż przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go nagrzewnicą kuchenną lub wstawiamy do mocno rozgrzanego grila w piekarniku na kilka chwil.
Smacznego!