5-minutowa domowa granola
To najszybszy sposób na pyszne śniadanie- mleko, jogurt, jakieś owoce, do tego chrupiący dodatek- słodka od miodu i bakalii domowa granola.
Żeby ją przygotować, nie trzeba poświęcać dużo czasu, szczególnie, jeśli skorzystacie z mojego błyskawicznego patentu.
Na patelni podgrzewam odrobinę oleju, np. kokosowego, dodaję miód i ulubione płatki- tu dowolność zupełna- sama dałam owsiane i jęczmienne. Dorzucam to, co lubię i akurat mam w szafce- pestki słonecznika dyni, migdały i orzechy. Plus moje ulubione wiórki kokosowe :) Całość prażę, aż zawartość patelni zacznie się rumienić i ładnie pachnieć. Na koniec zostaje dorzucić suszone owoce. I gotowe! po 5 minutach domowa granola gotowa! Wystarczy ją ostudzić, przesypać do szczelnie zamykanego pudełka i przez 2 tygodnie możemy cieszyć się pysznym śniadaniem!
Składniki- olej kokosowy - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka
- płatki owsiane - 2 łyżki
- płatki jęczmienne - 2 łyżki
- płatki jaglane - 2 łyżki
- wiórki kokosowe - 1 łyżka
- orzechy, migdały - 2 łyżki
- rodzynki, żurawina - 2 łyżki
- jogurt naturalny - do podania
Proporcje na 2 porcje.
Na patelnię włóż olej, dodaj płatki owsiane, wiórki i migdały pokrojone w małe kawałki. Przesmaż, aż składniki lekko się zarumienią, zaczną ładnie pachnieć. Do jeszcze ciepłych dodaj miód. Wymieszaj. Na koniec dodaj żurawinę i rodzynki, ostudź. Podawaj np. na jogurcie.