5-minutowa domowa granola

To najszybszy sposób na pyszne śniadanie- mleko, jogurt, jakieś owoce,  do tego chrupiący dodatek- słodka od miodu i bakalii domowa granola.

Zdjęcie - 5-minutowa domowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - 5-minutowa domowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby ją przygotować, nie trzeba poświęcać dużo czasu, szczególnie, jeśli skorzystacie z mojego błyskawicznego patentu.

Zdjęcie - 5-minutowa domowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - 5-minutowa domowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na patelni podgrzewam odrobinę oleju, np. kokosowego, dodaję miód i ulubione płatki- tu dowolność zupełna- sama dałam owsiane i jęczmienne. Dorzucam to, co lubię i akurat mam w szafce- pestki słonecznika dyni, migdały i orzechy. Plus moje ulubione wiórki kokosowe :) Całość prażę, aż zawartość patelni zacznie się rumienić i ładnie pachnieć. Na koniec zostaje dorzucić suszone owoce. I gotowe! po 5 minutach domowa granola gotowa! Wystarczy ją ostudzić, przesypać do szczelnie zamykanego pudełka i przez 2 tygodnie możemy cieszyć się pysznym śniadaniem!

Zdjęcie - 5-minutowa domowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - 5-minutowa domowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - 5-minutowa domowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • płatki owsiane - 2 łyżki
  • płatki jęczmienne - 2 łyżki
  • płatki jaglane - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 1 łyżka
  • orzechy, migdały - 2 łyżki
  • rodzynki, żurawina - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - do podania
Sposób przygotowania

Proporcje na 2 porcje.

Na patelnię włóż olej, dodaj płatki owsiane, wiórki i migdały pokrojone w małe kawałki. Przesmaż, aż składniki lekko się zarumienią, zaczną ładnie pachnieć. Do jeszcze ciepłych dodaj miód. Wymieszaj. Na koniec dodaj żurawinę i rodzynki, ostudź. Podawaj np. na jogurcie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy