Porady kulinarne

Pieczenie chleba - jak przygotowąć do użytku nową formę?

Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką warstwą tłuszczu. Później ją prażymy kilka godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 °C. Proces natłuszczania i prażenia trzeba co najmniej raz powtórzyć. Dzięki temu forma sama pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. 

Przepisy, których może dotyczyć porada

0

Bułki orkiszowe

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chlebek z malinami

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Chleb z garnka na poolish

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Zaproszenie do lipcowej piekarni!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chleb wiejski całonocny jasny

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Chleb pszenny na podmłodzie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

0

Chleb pytlowo – orkiszowy na zakwasie. Marcowe wypiekanie!

imie nazwisko Amber
Kuchennymi drzwiami

0

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

0

Chleb z ziarnami

imie nazwisko mojacalabria
www.mojacalabria.com

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!