Porady kulinarne

Pieczenie chleba - jak przygotowąć do użytku nową formę?

Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką warstwą tłuszczu. Później ją prażymy kilka godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 °C. Proces natłuszczania i prażenia trzeba co najmniej raz powtórzyć. Dzięki temu forma sama pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. 

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Bagietki z zimną fermentacją

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

1

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Chleb z płaskurki na zakwasie

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką

imie nazwisko Posmakujto!
Posmakujto!

1

Chleb z garnka

imie nazwisko Kardamonowy
Kardamonovy

2

Chleb na zaczynie z biga

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie

imie nazwisko Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

imie nazwisko Gosia17
Wędrówki po kuchni