Porady kulinarne

Pieczenie chleba - jak przygotowąć do użytku nową formę?

Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką warstwą tłuszczu. Później ją prażymy kilka godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 °C. Proces natłuszczania i prażenia trzeba co najmniej raz powtórzyć. Dzięki temu forma sama pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. 

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Chleb owsiankowy na zakwasie

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Bagietki

imie nazwisko Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

2

Chlebki pita na zaczynie poolish

imie nazwisko food²
Food Square

2

Bułeczki z sezamem

imie nazwisko Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

0

Precle

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

3

Chleb jogurtowy na drożdżach – farmerski

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

0

Uniwersalny chleb pszenny

imie nazwisko Tosia
Smakowity chleb

1

Nocne kajzerki

imie nazwisko Iwona
Smakowity blog kulinarny

0

Chleb z garnka

imie nazwisko Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

0

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

imie nazwisko Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

0

Prosty chleb na drożdżach

imie nazwisko napiecyku
napiecyku

1

Podpłomyki

imie nazwisko Iwona
Smakowity blog kulinarny