Wołowina - na co zwrócić uwagę kupując mięso ?

Zwróćmy uwagę na kolor, fakturę oraz sprężystość mięsa. Ważąc w dłoni jasnoczerwoną porcję wołowiny o jasnokremowej warstwie tłuszczyku oraz kawałek o intensywnej, ciemnoczerwonej barwie, zdecydujmy się raczej na ten pierwszy. Wraz z wiekiem zwierzęcia jego mięso oraz tłuszcz ciemnieją, co oznacza, że ten oto ciemnoczerwony egzemplarz dożył już sędziwego wieku. Ponadto, świeża, dobra jakościowo wołowina po naciśnięciu palcem powinna szybko wrócić do pierwotnego kształtu. Nie zapomnijmy mięsa również... powąchać! Do zakupu zachęci nas naturalny zapach wołowiny, jego brak jest zaś alarmujący. Do zrazów i steków z powodzeniem wykorzystamy polędwicę, rostbef lub udziec wraz z ligawą, do innych potraw - antrykot i łopatkę.

Przepisy, których może dotyczyć porada

Zobacz też