Porady kulinarne

Pączki - jak sprawdzić temperaturę smażenia?

Temperatura tłuszczu do smażenia powinna wynosić ok. 180 st. C. Nie używam termometru , więc sama kiedyś miałam z tym problem i moje pączki wychodziły zbyt przyrumienione , dopiero pod koniec smażenia udawało mi się ustawić odpowiednią temperaturę , ale teraz już mam na to swoją metodę :-)

Na rozgrzany tłuszcz wrzucam malutką kulkę ciasta i jeśli opada ona na dno, i dość długo nie wypływa - temperatura jest zbyt niska, a jeśli wypływa od razu i szybko się rumieni - za wysoka. Najlepiej kiedy kulka wypływa w ciągu 3 sekund i dopiero po chwili zaczyna powoli się rumienić. A jeżeli trwa to zbyt długo, to wystarczy zwiększyć delikatnie płomień - to łatwiejsze niż obniżanie temperatury, gdyby tłuszcz był za gorący.

Przepisy, których może dotyczyć porada

2

Pączki cudo :)

imie nazwisko Mirabelka
Mirabelkowy blog

10

Pączki z dziurką (Doughnuts)

imie nazwisko evenka
Arabeska

5

Pączki z kremem budyniowym

imie nazwisko kasiaC
Pokrojone doprawione

14

Kwadratowe pączki

imie nazwisko andzia-35
Pyszne jedzonko

15

BOSTON CREAM DOUGHNUTS

imie nazwisko evenka
Arabeska

13

Paczki

imie nazwisko Karolka
Przysmaki Karolki

12

Pieczone pączki

imie nazwisko Abbra
Moje Kucharzenie

14

PĄCZKI II

imie nazwisko evenka
Arabeska

43

Pączki

imie nazwisko evenka
Arabeska