Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek

Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nawet jeśli na co dzień nie zajadacie się smażonymi deserami, w ten jeden dzień w roku, w Tłusty Czwartek wręcz nie wypada nie zjeść pączka, faworka czy słodkiego racuszka.

Dziś z okazji końca karnawału chciałam przedstawić Wam łatwy przepis na pączki. To proste ciasto drożdżowe, bez trudu przygotujecie je w domu.

To ciasto na pączki nie jest zbyt słodkie, dlatego dobrze mu robi, gdy już gotowe pączki ozdobicie lukrem lub cukrem pudrem. Pączki można też obtoczyć w zwykłym cukrze.

Zdjęcie - Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki smażę na dobrze rozgrzanym (do ok. 180 oC) oleju roślinnym (zwykle rzepakowym). Czasem dodaję też kostkę smalcu- pozwala zwiększyć temp. smażenia. Pamiętajcie jednak, że olej nie może być zbyt gorący. Pączki smażone w zbyt mocno rozgrzanym tłuszczu będą spalone na zewnątrz i surowe w środku, dlatego nad temperaturą oleju trzeba panować. W razie konieczności, gdy zbytnio się rozgrzeje, zdejmij garnek na chwilę z palnika, żeby miał okazję nieco się schłodzić.

Zdjęcie - Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepis

Wyjęte z tłuszczu pączki warto odłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ponieważ ciasto na pączki jest bardzo delikatne, warto każdy krążek ciasta ułożyć na osobnym kawałku papieru do pieczenia. Bardzo ułatwia to przenoszenie surowego ciasta do garnka z olejem.

Zdjęcie - Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tłuszcz pozostały po smażeniu pączków możesz przechować i wykorzystać ponownie do smażenia. Gdy będzie już zimny zlej go po prostu do słoika, zamknij i zaczekaj, gdy następnym razem najdzie Cię ochota na pyszne, łatwe pączki :)

Zdjęcie - Pączki- łatwy przepis na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mleko - 200 g
  • drożdze świeże - 50 g
  • cukier - 3 łyżki
  • masło - 50 g, roztopione i ostudzone
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 szt
  • sól - 1/4 łyżeczka
  • spirytus - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 500 g
  • olej - do smażenia
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Mleko podgrzej, by było letnie.
  2. Odlej pół szklanki, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Do misy miksera włóż mąkę, sól, wlej przygotowany zaczyn z drożdży oraz resztę mleka, jajko, esencję waniliową, spirytus i masło.
  4. Hakiem miksera (lub ręcznie) wyrób gładkie, elastyczne, ale przy tym niezbyt zbite ciasto. Powinno być lekkie.
  5. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą  odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  6. Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
  7. Ciasto rozwałkuj (lub delikatnie uformuj rękoma) na placek o grubości ok. 2-3 cm.
  8. Z ciasto wykrawaj okręgi (np. szklanką lub okrągłą foremką).
  9. Każdy krążek ciasta połóż na osobnym kawałku papieru do pieczenia (patrz zdjęcie w tekście obok), całość przykryj lekko folią lub ściereczką, pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. W rondelku wolno podgrzej olej do smażenia (do temp. ok 180 oC).
  11. Kolejno wkładaj po kilka pączków i smaż, z dwóch stron, aż będą brązowo- złote (po ok. 5 minut z każdej strony).
  12. Odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  13. Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.

Kategorie przepisów