Jak gotować makaron?
W duzym garnku, bez przykrycia, w dużej ilości słonej wody.
Spotkałam sie z powiedzeniem, ze woda na makaron powinna byc tak słona, jak Morze Srodziemne :) Po zagotowaniu wody wrzucamy makaron. Robimy to stopniowo, "przesiewając" przez palce, tak, żeby nie wrzucić do wody całego na raz. Po wrzuceniu od razu mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (trzeba uważać, ponieważ świeży makaron bardzo łatwo kipi). Zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty od wypłynięcia, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie makaron odcedzamy.
Jezeli zrobiliśmy makaron, który chcemy wymieszać z sosem, od razu po odcedzeniu, gorący, dodajemy do sosu. Trzeba go natychmiast podać, ponieważ jezeli makaron zostanie w sosie, wyciągnie z niego cala wilgoć, sos zniknie i danie stanie sie suche.
Jeżeli zaplanowalismy, ze uzycjemy makaron pozniej, wtedy zaraz po ugotowaniu nalezy go zahartowac, czyli odcedzic i natychmiast zalac zimna woda. Wymieszac, ponownie odcedzic i powtarzac te czynnosc, az makaron calkowicie ostygnie i przestanie sie kleic (skrobia zostanie wyplukana). Odcedzić i zostawić do odsączenia, na durszlaku.
Taki makaron mozna przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce 2 dni, bez obawy, że się sklei.
Przed podaniem wystarczy go przełożyć na durszlak i przelać wrzątkiem.