Makaron domowy
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Domowy makaron to symbol dawnych czasów, który dzisiaj chyba rzadko gości na polskim stole. Przy możliwości zakupu różnych kształtów i błyskawicznego ugotowania gotowego makaronu to chyba nie dziwi, jednak cudnie jest od czasu do czasu poczuć ten smak dzieciństwa.
Składniki- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajka - 2 szt.
- żółtka - 4 szt.
- sól - 1/2 łyżeczki
- woda - wg potrzeb
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek. Wbić jajka oraz żółtka, dodać sól. Zagnieść ciasto, dodać wodę jeśli jest taka potrzeba (zależy od mąki). Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Odstawić na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie podzielić je na równe części i każdą rozwałkować na cienki placek. Placek zwinąć według dłuższego brzegu kilka razy i tak zwinięty rulon kroić ostrym nożem według własnych upodobań co do grubości. Pokrojony makaron odkładać cienką warstwą na blacie, w tym czasie zagotować w dużym garnku wodę, posolić. Gotować makaron partiami.
Podawać z domowym rosołem lub pomidorową:)
Smacznego:)