Makaron domowy

Makaron domowy
Zdjęcie - Makaron domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 30minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Domowy makaron to symbol dawnych czasów, który dzisiaj chyba rzadko gości na polskim stole. Przy możliwości zakupu różnych kształtów i błyskawicznego ugotowania  gotowego makaronu to chyba nie dziwi, jednak cudnie jest od czasu do czasu poczuć ten smak dzieciństwa.

Składniki Instrukcje

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek. Wbić jajka oraz żółtka, dodać sól. Zagnieść ciasto, dodać wodę jeśli jest taka potrzeba (zależy od mąki). Ciasto powinno być  jednolite i elastyczne. Odstawić na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie podzielić je na równe części i każdą rozwałkować na cienki placek. Placek zwinąć według dłuższego brzegu kilka razy i tak zwinięty rulon kroić ostrym nożem według własnych upodobań co do grubości. Pokrojony makaron odkładać cienką warstwą na blacie, w tym czasie zagotować w dużym garnku wodę, posolić. Gotować makaron partiami.

Podawać z domowym rosołem lub pomidorową:)

Smacznego:)

Zdjęcie - Makaron domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów