Porady kulinarne
-
Jakie bułeczki formować?
*supełki- ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek
*ślimaczki - ciasto rozciągnąć na dł. 20 cm, zrobić ślimaczka
*słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć i ponacinać brzegi
*kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki i złączyć je razem.
-
Sernik - jakie są zasady przygotowania ?
Ważne uwagi: wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki), masę serową miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej, sernik studzić z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.
-
Czekoladowa trufla - jak ją zrobić ?
W garnuszku wymieszać skondensowane mleko i połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy masa będzie jednolita dodać mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia.
-
Pomarańcze - dlaczego usuwać albedo?
Należy usuwać białą podskórkę pomarańczy (albedo) bo jest gorzkie.