Porady kulinarne

  • Jak rozmrażać bigos?

    Zamrożony bigos wyjmujemy z zamrażarki dzień przed podaniem i wstawiamy do lodówki, aby się rozmroził. Podgrzewamy na małym ogniu, a od momentu zabulgotania dusimy jeszcze co najmniej kwadrans.

  • Postna kapusta wigilijna - jakie składniki?

    Nie podaję proporcji ilościowych składników zupełnie celowo - każdy wie, ile tejże kapusty chce przyrządzić, każdy też ma swoje preferencje smakowe. W mojej kapuście na przykład jest bardzo dużo suszonych śliwek.

    Składniki na kapustę wigilijną (postną): dobra kapusta kiszona, cebula, marchewka, śliwki suszone, grzyby suszone, olej, listek laurowy, nasiona kopru (nieobowiązkowe, ale naprawdę warto), sól, cukier, pieprz kolorowy. Podstawa to DOBRA kapusta.

  • Co zrobić ze starym chlebem?

    Nie wyrzucam kromek chleba, kroję je w kostkę i rumienię na patelni, potem w pojemnik i grzanaki do zupy są jak znalazł.

    Pochodzi z przepisu: Zupa cebulowa

Zobacz też