Porady kulinarne

  • Pączki - jak sprawdzić temperaturę smażenia?

    Temperatura tłuszczu do smażenia powinna wynosić ok. 180 st. C. Nie używam termometru , więc sama kiedyś miałam z tym problem i moje pączki wychodziły zbyt przyrumienione , dopiero pod koniec smażenia udawało mi się ustawić odpowiednią temperaturę , ale teraz już mam na to swoją metodę :-)

    Na rozgrzany tłuszcz wrzucam malutką kulkę ciasta i jeśli opada ona na dno, i dość długo nie wypływa - temperatura jest zbyt niska, a jeśli wypływa od razu i szybko się rumieni - za wysoka. Najlepiej kiedy kulka wypływa w ciągu 3 sekund i dopiero po chwili zaczyna powoli się rumienić. A…

    Pochodzi z przepisu: Pączki
  • Kiedy ciasto ucierane na pewno się uda?

    Tajemnicą sukcesu przy sporządzaniu ciast ucieranych, jest temperatura pokojowa wszystkich składników i staranne ich ucieranie. Jeżeli będziemy się tego trzymać - ciasto musi się udać.

    Pochodzi z przepisu: BABKA SEROWO-CYTRYNOWA
  • Przyprawa do ciasta dyniowego - jaki skład?

    Przyprawa do ciasta dyniowego przypomina przyprawę piernikową. W jej skład wchodzą: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.

    Pochodzi z przepisu: Pieczone pączki dyniowe
  • Churros - jak długo smażyć?

    Churros muszą naprawdę mocno się zarumienić (ale nie przypalić !). Będą wtedy chrupiące przez dosyć długi czas po usmażeniu. Zbyt krótko smażone szybko zrobią się miękkie i już nie będą takie smaczne.

    Pochodzi z przepisu: Churros (cynamonowe)

Zobacz też