Porady kulinarne
-
Pączki - jak sprawdzić temperaturę smażenia?
Temperatura tłuszczu do smażenia powinna wynosić ok. 180 st. C. Nie używam termometru , więc sama kiedyś miałam z tym problem i moje pączki wychodziły zbyt przyrumienione , dopiero pod koniec smażenia udawało mi się ustawić odpowiednią temperaturę , ale teraz już mam na to swoją metodę :-)
Na rozgrzany tłuszcz wrzucam malutką kulkę ciasta i jeśli opada ona na dno, i dość długo nie wypływa - temperatura jest zbyt niska, a jeśli wypływa od razu i szybko się rumieni - za wysoka. Najlepiej kiedy kulka wypływa w ciągu 3 sekund i dopiero po chwili zaczyna powoli się rumienić. A…
-
Kiedy ciasto ucierane na pewno się uda?
Tajemnicą sukcesu przy sporządzaniu ciast ucieranych, jest temperatura pokojowa wszystkich składników i staranne ich ucieranie. Jeżeli będziemy się tego trzymać - ciasto musi się udać.
-
Przyprawa do ciasta dyniowego - jaki skład?
Przyprawa do ciasta dyniowego przypomina przyprawę piernikową. W jej skład wchodzą: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
-
Churros - jak długo smażyć?
Churros muszą naprawdę mocno się zarumienić (ale nie przypalić !). Będą wtedy chrupiące przez dosyć długi czas po usmażeniu. Zbyt krótko smażone szybko zrobią się miękkie i już nie będą takie smaczne.