Taką sałatkę było mi dane próbować wiele razy na różnych imprezach, sama jej nigdy nie robiłam. No i w końcu wylądowała na naszym stole. Fajna, lekka sałatka - polecam.
Odkryto też, że kapusta ma działanie antynowotworowe. Taką młodą kapustę mogą jeść nawet osoby, które jej się obawiają. Zero wzdęć czy bólów brzucha. Pamiętajmy tylko, żeby nie gotować jej zbyt długo. Najwyżej 8-9 minut. Powinna być lekko twarda.
Pamiętacie kiedyś imprezowe sałatki? U mnie zawsze była obowiązkowa pieczarkowa. Pamiętam w akademiku na nasiadówkach znikała w oka mgnieniu;-). Wiosną jak się pokazywały nowalijki dokładałam jeszcze rzodkiewkę i ogórki:-). No właśnie przez to, że pierwsze warzywa były dostępne dopiero w kwietniu, to smakowały nieziemsko.
Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników.