Żytnie pierniczki migdałowe
Migdałowe, żytnie pierniczki robiłam po raz pierwszy. Mają zupełnie inny smak niż wszystkie, które do tej pory piekłam. Są smaczne, aczkolwiek nie czuć w nich za bardzo migdałów. Bardziej wyczuwalny jest smak melasy. Pierniczki po upieczeniu stwardniały, schowałam je do pojemnika z cząstkami jabłka aby zmiękły.
Przepis dodaję do 9 Festiwalu Pierniczków.
Źródło: Moje Wypieki.
Składniki:
*300 g mąki żytniej (razowej lub jasnej)
*200 g zmielonych migdałów
*1 jajko
*100 g brązowego cukru
*3/4 szklanki miodu
*1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
*50 g masła
*2 łyżki likieru migdałowego (użyłam aromatu migdałowego kilka kropel)
*pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów (dałam posiekane płatki migdałowe)
*120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)
Ponadto:
*1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem
Wykonanie:
W niedużym garnuszku umieścić: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Do większej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).
Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm).
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 8 - 10 minut. Ostudzić.
Smacznego :)