Żytni chleb marchewkowy
Mąka żytnia z natury jest szaro-brązowa, a kolor chlebów żytnich szarawy. Nie da się jednak ukryć, że w ciemno kupuje się chleby ciemne, bo kojarzą się ze zdrowiem. Często jednak są barwione np. słodem jęczmiennym. Tymczasem podobny efekt kolorystyczny można uzyskać dodając do ciasta żytniego sok marchewkowy. Dodatkowo chleb nabiera ciekawego smaku.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 45 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- białko - 1 szt.
- aktywnego zakwasu żytniego - 180 g
- soku marchewkowego - 450 ml
- tartej marchewki - 200 g
- mąki żytniej pełnoziarnistej - 600
- płatków owsianych (wierzch) - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i tartą na grubych oczkach marchewkę. W rondlu podgrzewamy sok marchewkowy, aż będzie letni. Powoli dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto do formy. WIerzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.