Żurek

Żurek
przepis:

10 czubatych łyżek żytniej mąki żurkowej

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

liść laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

2 jajka ugotowane na twardo

100 ml śmietany 30 %

sól

750 ml wywaru warzywnego


Zakwas na żur:

Mąkę zalać 500 ml letniej przegotowanej wody, dodać 2 ząbki czosnku, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.



Zakwas wymieszać z bulionem , dodać czosnek roztarty z solą, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.

Gotować tak długo, aż żurek zgęstnieje.

Do gotowego żurku dodać śmietanę i ugotowane na twardo jajka.

Zdjęcie - Żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów