Żurek z klopsikami z białej kiełbasy

Żurek z klopsikami z białej kiełbasy
Zdjęcie - Żurek z klopsikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z klopsikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z klopsikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z klopsikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek z klopsikami z białej kiełbasy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 250 g ziemniaków
  • 75 g marchewki
  • 35 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 4 jajka
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty czosnek. 

Gotujemy ok. 15-20 minut, do miękkości warzyw.


Kiełbasę wyjmujemy z osłonek. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Formujemy niewielkie klopsiki.


Klopsiki obsmażamy na Oliwierze.


Do zupy dodajemy zakwas na żurek i często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. 

Przed końcem gotowania dodajemy do zupy obsmażone klopsiki.


Gotujemy jajka na twardo. Następnie obieramy i kroimy na połówki.


Zupę przelewamy do talerzy razem z klopsikami i warzywami. Podajemy z jajkiem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów