Żurek
półlitrowa butla gotowego zakwasu na żurek
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
suszony grzybek
roztarty czosnek
1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, szczypta majeranku
sól do smaku
30-40 dag wędzonego boczku
Warzywa i przyprawy oraz namoczony w wodzie grzybek zalać 1,2 l wody - zagotować i gotować około godziny na małym ogniu – pod przykryciem. Wywar przecedzić do innego garnka, dolać zakwas i zagotować. Dodać podsmażony i pokrojony w paski boczek, majeranek i czosnek. Ewentualnie dosolić. Gotować ok 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Ja najbardziej lubię żurek z ziemniakami gotowanymi w zupie i pokrojonymi w drobną kostkę oraz z białą kiełbasą gotowaną w żurku. A mój mąż z kiełbasą i chlebem staropolskim. Pycha.