Żurawina z gruszkami

Z borówki brusznicy u nas w domu robi się pyszne przetwory z dodatkiem owoców. Tym razem zastąpiłam borówkę żurawiną. Wyszła smacznie, ale co borówka, to borówka. Borówka jest słodsza i gotuje się ją około kwadransa. I w słoikach mam wtedy pochowane czerwone kulki z kawałkami nierozgotowanych gruszek. Doskonale pasuje do schabu ze śliwkami, no i do innych mięs. Żurawinę trzeba pogotować dłużej.

Potrawa ta bierze udział w Akcji Szarlotki.

Zdjęcie - Żurawina z gruszkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żurawina z gruszkami

2 kg żurawiny

1 kg gruszek

1/2 kg jabłek

ok. pół kilograma cukru, ew. więcej

Żurawinę myję, przebieram. Jabłka i gruszki obieram, oczyszczam i kroję na ćwiartki. W dużym garnku cukier rozpuszczam w niecałej szklance wody, wsypuję żurawinę, jabłka i gruszki. Gotuję, czasami mieszając, aż nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Gorącą przekładam do słoików. Odwracam je do góry dnem do odstygnięcia.

Zdjęcie - Żurawina z gruszkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy