Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma to, jak miska pełna rozgrzewającej zupy ziemniaczanej, na jesienną szarugę!

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wzięłam się za jej gotowanie, bo potrzebowałam czegoś na rozgrzewkę, prostego (choć przy tym oczywiście smacznego!). Stanęło na zupie ziemniaczanej (kartoflance), choć w wersji nieco podkręconej. Dodałam do niej (na wierzch), podsmażoną na chrupko dojrzewającą szynkę i usmażone na złoto grzyby (akurat kupiłam azjatyckie shimei, ale poczciwe pieczarki czy boczniaki też świetnie się sprawdzą!).

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zupie zostawiałam kawałki ziemniaków i tylko część zmiksowałam na gładki krem, aby zupa miała przyjemną konsystencję.

Moja zupa ziemniaczana swój kolor zawdzięcza szczypcie kurkumy. Podobno ma właściwości lecznice, jesiennej zupie na pewno dobrze więc zrobi!

Składniki:
  • ziemniaki - 6 dużych szt
  • por - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • bulion - ok. 1,5 litra (lub woda)
  • śmietanka słodka - 1/2 szklanki
  • oliwa - 2 łyżki
  • szynka dojrzewajaca - ok. 8 plastór np. szwardzwaldzka
  • szczypior - pęczek, posiekany
  • grzyby - np. shimei , ok. 250 g
  • sos sojowy - 1-2 łyżeczki
  • kurkuma - szczypta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Przygotowanie:

Na dno garnka wlej odrobinie oliwy, usmaż na chrupko pokrojoną w paseczki szynkę. Przełóż na miseczkę.

Dolej odrobina oliwy i zeszklij drobno posiekany por (białą część) i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj, smaż ok. 2 minuty. Warzywa zalej bulionem (ew. wodą) tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj do miękkości.

W tym czasie, na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż na złoto grzyby (ogień pod patelnią musi być dość duży, aby grzyby usmażyły się, a nie dusiły i puściły soki). Pod koniec smażenia wlej sos sojowy, gdy się zredukuje, zdejmij grzyby z patelni.

Z zupy wyjmij ok. połowę ziemniaków. Pozostałe wraz z bulionem, w którym się gotowały, zmiksuj na gładką zupę z dodatkiem kurkumy i śmietanki. Do kremu dodaj z powrotem ugotowane ziemniaki, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.

Zupę podawaj na ciepło, z dodanymi na wierzchu grzybami, chrupiącą szynką, posypaną posiekanym szczypiorem.

Kategorie przepisów