Zupa ziemniaczana

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma to, jak miska pełna rozgrzewającej zupy ziemniaczanej, na jesienną szarugę!

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wzięłam się za jej gotowanie, bo potrzebowałam czegoś na rozgrzewkę, prostego (choć przy tym oczywiście smacznego!). Stanęło na zupie ziemniaczanej (kartoflance), choć w wersji nieco podkręconej. Dodałam do niej (na wierzch), podsmażoną na chrupko dojrzewającą szynkę i usmażone na złoto grzyby (akurat kupiłam azjatyckie shimei, ale poczciwe pieczarki czy boczniaki też świetnie się sprawdzą!).

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zupie zostawiałam kawałki ziemniaków i tylko część zmiksowałam na gładki krem, aby zupa miała przyjemną konsystencję.

Moja zupa ziemniaczana swój kolor zawdzięcza szczypcie kurkumy. Podobno ma właściwości lecznice, jesiennej zupie na pewno dobrze więc zrobi!

Składniki:
  • ziemniaki - 6 dużych szt
  • por - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • bulion - ok. 1,5 litra (lub woda)
  • śmietanka słodka - 1/2 szklanki
  • oliwa - 2 łyżki
  • szynka dojrzewajaca - ok. 8 plastór np. szwardzwaldzka
  • szczypior - pęczek, posiekany
  • grzyby - np. shimei , ok. 250 g
  • sos sojowy - 1-2 łyżeczki
  • kurkuma - szczypta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Przygotowanie:

Na dno garnka wlej odrobinie oliwy, usmaż na chrupko pokrojoną w paseczki szynkę. Przełóż na miseczkę.

Dolej odrobina oliwy i zeszklij drobno posiekany por (białą część) i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj, smaż ok. 2 minuty. Warzywa zalej bulionem (ew. wodą) tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj do miękkości.

W tym czasie, na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż na złoto grzyby (ogień pod patelnią musi być dość duży, aby grzyby usmażyły się, a nie dusiły i puściły soki). Pod koniec smażenia wlej sos sojowy, gdy się zredukuje, zdejmij grzyby z patelni.

Z zupy wyjmij ok. połowę ziemniaków. Pozostałe wraz z bulionem, w którym się gotowały, zmiksuj na gładką zupę z dodatkiem kurkumy i śmietanki. Do kremu dodaj z powrotem ugotowane ziemniaki, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.

Zupę podawaj na ciepło, z dodanymi na wierzchu grzybami, chrupiącą szynką, posypaną posiekanym szczypiorem.

Przepisy z tych kategorii

Zupa z selera naciowego i batatów

Zupa z selera naciowego i bata…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pierogi ruskie - rolowane
1

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Placki ziemniaczane z serem feta + film - Jak zrobić
2

Placki ziemniaczane z serem fe…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kotlety ziemniaczane
2

Kotlety ziemniaczane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pyzy ze szpinakiem, kozim serem i żurawiną
1

Pyzy ze szpinakiem, kozim sere…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa z dyni i soczewicy
1

Zupa z dyni i soczewicy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym i smażonymi kopytkami

Zupa z czerwonej soczewicy z m…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
2

Zupa dyniowa z mleczkiem kokos…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni