Zupa z pokrzywy
Zupa z pokrzywy jest naprawdę smaczna i co najciekawsze nieco podobna do szpinakowej. Moja dzisiejsza propozycja to zupa ze sporą ilością gałki muszkatołowej, przyprawiona kuminem, sosem sojowym i czosnkiem. Do jej przygotowania, celowo uzyłam naprawdę dużych ziemniaków, aby otrzymać bardzo gęstą zupę (bo takie lubie najbardziej!), a co najlepsze dodałam również zmiksowany ugotowany ryż. Podałam z malutkimi grzankami, zabieloną wcześniej niewielka ilością koziego mleka - aby przełamać nieco słodycz zupy i złagodzić charakterystyczny posmak pokrzywy. To wczoraj. Dzisiaj do drugiej części zupy dodałam odrobinę śmietany i podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Też bardzo smaczne połączenie, może nawet lepsze od poprzedniego. Polecam!
Zupa z pokrzywy
Składniki:
- kilka sporych garści szczytowych liści młodej pokrzywy (pokrzywa pod wpływem obróbki cieplnej straci bardzo na objętości)
- 1 nieduża pietruszka
- kawałek selera
- 4 małe lub duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczku kuminu
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- 2 łyzki oleju rzepakowego
- dodatki (opcjonalnie):
1/2 szklanki ryżu, kaszy jaglanej lub innej, polenty, płatków owsianych
lub kluski, makaron, grzanki
albo dodatkowo 1-2 ziemniaki
mleko lub śmietana
jajka ugotowane na twardo
Pokrzywę porządnie opłukać kilka razy, przerzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Następnie wrzucić je do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Zmniejszyc płomień i dodać listki laurowe, ziele i niepełną łyzkę soli. Gotować do chwili, aż warzywa zmiękną. Jeśli dodajemy ryż lub kaszę gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, nastepnie dodać pokrzywę, smażyć kilka minut - doprawiając w miedzyczasie gałką muszkatołową, solą i kminem. dodac również przeciśnięty przez praskę czosnek. Z bulionu wyciągnąc przyprawy, a dodać uduszoną pokrzywę. Doprawić świezo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i ew. solą. Podgrzewac przez chwilę, dodać ugotowaną kaszę lub ryż i wymieszać. Kto chce może zupę z dodatkiem ryżu zmiksować. Można dodatkowo zabielić mlekiem, aby nieco złagodzić charakterystyczny smak pokrzywy lub śmietaną. A do wersji ze smietana polecam dodatkowo jajka - ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki lub połówki. Można również zupę podać z grznkami lub kluskami. Albo zmiksować zupę z ryżem i podac dodatkowo z małymi grzankami....
Smacznego!