Zupa z dynii i mango. Super fit
Zupa owocowa z dynii na pożegnanie sezonu dyniowego. To chyba najsmaczniejsza zupa dyniowa jaką jadłam. Jeśli jesteś dyniowym fanem, koniecznie do przygotowania. Co prawda zimowe zapasy dynii są na wyczerpaniu, ale można jeszcze ją upolować.
Dynii towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko zupa smakuje obłędnie! Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa.
Składniki 4 porcje:
600 g dyni Hokkaido
2 cebule
20 g imbiru
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta goździków
1 l bulionu warzywnego
1 duże jabłko
2 mango
100 ml śmietany - opcjonalnie
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
natka pietruszki
Wykonanie:
- dynie umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć wnętrze z miękką częścią i pestkami. Pokroić w kostkę
- cebulę i imbir obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Dodać kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie zalać bulionem i gotować około 20 minut
- w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i dodać do zupy
- mango obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Część mango zostawić do przybrania
- dodać mango do ugotowanej zupy i zblendować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeszcze raz podgrzać
- podawać z natką zielonej pietruszki i kawałeczkami mango. Można podać ze śmietaną
Jedna porcja to 170 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu, 20 g węglowadanów, 4 g błonnika
źródło: Apotheke Umschau