Zupa z dyni i buraków

Zupa z dyni i buraków


Zdjęcie - Zupa z dyni i buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mam jeszcze do przerobienia kilka dyń. Polską odmianę Justynka, cztery dynie Hokkaido oraz jedną niedużą dynię z ciemnozieloną skórką, jak arbuz, której smaku jestem bardzo ciekawa :)
Zrobiłam kolejną zupę - krem. Wykorzystałam dynię Hokkaido. Tym razem dodałam buraki i jabłko. Zupa jest bardzo gęsta, ma piękny kolor i jest dość słodka dzięki burakom i jabłku. Dobrze się tutaj komponuje smak curry.
Pasuje zarówno na wczesny lunch jak i na obiad lub kolację.

Zdjęcie - Zupa z dyni i buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa z dyni i buraków

2 buraki
biała część pora – 20 cm długości
1 słodkie jabłko obrane
pół dyni hokkaido
2 szklanki bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki łagodnego proszku curry
sól

Buraki obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w plastry, jabłko na kawałki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oleju i podsmażyć warzywa i jabłko przez 4 minuty. Wlać bulion, dynię ze skórką, pokrojoną na kawałki i wsypać curry. Gotować 20 minut. Zmiksować, dodać szczyptę soli do smaku i gotowe!

Kategorie przepisów