Zupa z cukinii kiszonej
A teraz mój nowy przepis na pyszną zupę z kiszonej cukinii którą robiłam w tym roku pierwszy raz w życiu gdzie do jej zrobienia namówiła mnie moja mam i nie żałuję gdyż zupa wyszła po prostu mega smaczna, jak to mój syn stwierdził "mamo ona jest smaczna taka oszukana ogórkowa" a dlaczego tak powiedział gdyż smak ma bardzo podobny do ogórkowej z tym że nie czuć ogórka ponieważ cukinii nie wyczujecie ponieważ jest rozgnieciona na drobniutko tak zwaną papkę musicie zajrzeć w przepis aby się przekonać więc całym sercem 💕 Zapraszam
Składniki na zupę z cukinii kiszonej:
- 3 małe porcje rosołowe bez szyi sam kadłubek,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 małe liście laurowe,
- 5-6 średnich ziemniaków,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
- 1 łyżka suszonej pietruszki,
- 3/4 dużego kubka śmietany piątnica,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 litrowy słoik cukinii kiszonej,
- 1 cała i 3/4 szklanki soku z kiszonej cukinii,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
Jak zrobić zupę z cukinii kiszonej?
Początkowo przygotować cukinię kiszoną a mianowicie wyjąć ją ze słoika i pozbawić ją skórki w której była kiszona, oddzielony miąższ cukinii rozgnieść za pomocą widelca na papkę co będzie widoczne na zdjęciach. Kiszona cukinia bardzo ładnie odchodzi od skórki gdyż jest miękka po ukiszeniu
Jak już mamy przygotowaną cukinię wtedy do większego garnka wlać 2 litry zimnej wody dodać umyte porcje rosołowe oraz suszoną włoszczyznę i przyprawę uniwersalną, całość zagotować po czym zmniejszyć moc ognia i na wolnym pogotować chwilę ponieważ porcje szybko robią się miękkie. Po chwilowym gotowaniu zdjąć największe szumowiny które powstaną od mięsa i dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę a także ziela angielskie i liście laurowe, całość pogotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków a jak ziemniaki są już miękkie wtedy dodać papkę z cukinii kiszonej a także sok z niej oraz suszony czosnek niedźwiedzi i zagotować na wolnym ogniu dosłownie przez 10 minut
Po wyznaczonym gotowaniu się wywaru z ziemniakami i papką z cukinii wlać przygotowaną śmietanę czyli rozprowadzić ją z cukrem i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z zupy, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła wsypać suszoną pietruszkę i delikatnie zagotować. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i mamy gotowy posiłek obiadowy w formie zupy powiem wam w sekrecie że u mnie w domu wszyscy no prawie wszyscy wolimy zupy niż dania główne lecz to wszystko jest w gustach i formie najedzenia się my po prostu zupą bardziej się najadamy
Ugotowana zupa z cukinii kiszonej którą zrobiłam w tym roku na zimę Cukinia kiszona wyszła bardzo smaczna przypominająca bardzo zupę ogórkową z tym że nie czuć tartych ogórków tak jak w ogórkowej gdyż cukinię kiszoną robimy rozmiażdżoną a jeśli chcecie można ją również ZBLENDOWAĆ. Zupa z cukinii zabielana to po prostu mega smak jeśli ktoś nie może z jakiegoś powodu śmietany może spróbować ugotować taką zupę czystą bez dodatku śmietany dodatkowo przed podaniem już w talerzu posypałam suszonym czosnkiem niedźwiedzim gdyż tak lubię