Zupa z cukinii kiszonej

Zupa z cukinii kiszonej

A teraz mój nowy przepis na pyszną zupę z kiszonej cukinii którą robiłam w tym roku pierwszy raz w życiu gdzie do jej zrobienia namówiła mnie moja mam i nie żałuję gdyż zupa wyszła po prostu mega smaczna, jak to mój syn stwierdził "mamo ona jest smaczna taka oszukana ogórkowa" a dlaczego tak powiedział gdyż smak ma bardzo podobny do ogórkowej z tym że nie czuć ogórka ponieważ cukinii nie wyczujecie ponieważ jest rozgnieciona na drobniutko tak zwaną papkę musicie zajrzeć w przepis aby się przekonać więc całym sercem 💕 Zapraszam

 

Zdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę z cukinii kiszonej:

  • 3 małe porcje rosołowe bez szyi sam kadłubek,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżka suszonej pietruszki,
  • 3/4 dużego kubka śmietany piątnica,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 litrowy słoik cukinii kiszonej,
  • 1 cała i 3/4 szklanki soku z kiszonej cukinii,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej

Jak zrobić zupę z cukinii kiszonej?

Początkowo przygotować cukinię kiszoną a mianowicie wyjąć ją ze słoika i pozbawić ją skórki w której była kiszona, oddzielony miąższ cukinii rozgnieść za pomocą widelca na papkę co będzie widoczne na zdjęciach. Kiszona cukinia bardzo ładnie odchodzi od skórki gdyż jest miękka po ukiszeniu

 

Zdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już mamy przygotowaną cukinię wtedy do większego garnka wlać 2 litry zimnej wody dodać umyte porcje rosołowe oraz suszoną włoszczyznę i przyprawę uniwersalną, całość zagotować po czym zmniejszyć moc ognia i na wolnym pogotować chwilę ponieważ porcje szybko robią się miękkie. Po chwilowym gotowaniu zdjąć największe szumowiny które powstaną od mięsa i dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę a także ziela angielskie i liście laurowe, całość pogotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków a jak ziemniaki są już miękkie wtedy dodać papkę z cukinii kiszonej a także sok z niej oraz suszony czosnek niedźwiedzi i zagotować na wolnym ogniu dosłownie przez 10 minut

 

Zdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyznaczonym gotowaniu się wywaru z ziemniakami i papką z cukinii wlać przygotowaną śmietanę czyli rozprowadzić ją z cukrem i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z zupy, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła wsypać suszoną pietruszkę i delikatnie zagotować. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i mamy gotowy posiłek obiadowy w formie zupy powiem wam w sekrecie że u mnie w domu wszyscy no prawie wszyscy wolimy zupy niż dania główne lecz to wszystko jest w gustach i formie najedzenia się my po prostu zupą bardziej się najadamy

 

 

Zdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ugotowana zupa z cukinii kiszonej którą zrobiłam w tym roku na zimę Cukinia kiszona wyszła bardzo smaczna przypominająca bardzo zupę ogórkową z tym że nie czuć tartych ogórków tak jak w ogórkowej gdyż cukinię kiszoną robimy rozmiażdżoną a jeśli chcecie można ją również ZBLENDOWAĆ. Zupa z cukinii zabielana to po prostu mega smak jeśli ktoś nie może z jakiegoś powodu śmietany może spróbować ugotować taką zupę czystą bez dodatku śmietany dodatkowo przed podaniem już w talerzu posypałam suszonym czosnkiem niedźwiedzim gdyż tak lubię

 

 

Zdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z cukinii kiszonej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów