Zupa z cukini

Zupa z cukini
Zupa pycha. Poniższe zdjęcie absolutnie nie oddaje smaku ani wyglądu tej zupy. Za co przepraszam. :) Ser parmezan, który na poniższym zdjęciu, wygląda jak płatki owsiane, roztopił się zanim zdążyłam pstryknąć. Jednak jest to zupa jak marzenie. (Prawie dwa litry zjedliśmy we dwoje i o mało nie pękliśmy!) Miałam pewne obawy co do tej zupy od dawna, bo wydawało mi się, że zupa cukiniowia będzie pozbawiona smaku. Bo z cukinią zazwyczaj jest tak, że trzeba sporo dać cukini do potrawy, aby można było wydobyć jej smak. Myliłam się jednak i dobrze, że odważyłam się wykonać w końcu to danie. Tymianek wspaniale komponuje się z cukinią, dodaje taki nieco słodkawy posmak. Poza tym parmezan tarty w zupie to po prostu poezja. :)


Zdjęcie - Zupa z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
40 g masła1 duża cebula, ładnie posiekana1 łyżka mąki pszennej0,5 litra bulionu np. z kurczaka300 - 500 ml mleka 1 płaska łyżka świeżego tymianku, ładnie posiekanego 100 - 200 ml śmietany słodkiej, tłustej, co najmniej 20 %ok. 30 g startego sera parmezansól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Przygotować duży garnek. Najlepiej najpierw podsmażyć cebulę na maśle na dużej patelni, na małym ogniu. Powinna zmięknąć, a nie zbrązowieć. Dodać cukinię pokrojoną w plastry. Smażyć przewracając czasami około 7 minut.
2. Dodać mąkę i całość wymieszać. Smażyć około 1 minuty. Przełożyć zawartość patelni do garnka.
3. Dodawać bulion i mleko po trochu, mieszając. Dodać tymianek i zwiększyć ogień. Zagotować.
4. Zmniejszyć ogień i gotować zupę około 10 minut. Odstawić na bok. Troszkę przestudzić. Używając blendera zmiksować zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać sól i pieprz jeśli potrzeba. Dodać śmietanę i ser parmezan. Wymieszać.
5. Podawać np. z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Smacznego! :)

Kategorie przepisów