Zupa z chleba
Świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.Przepis znaleziony w Kuchni Ireny i Andrzeja:
SKŁADNIKI: 1 średni chleb żytni lub pumpernikiel, 8 szklanek wody lub rosołu, 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki gęstej śmietany, 2 żółtka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.SPOSÓB WYKONANIA: Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę lub rosół, nasiona kminku, sól i pieprz do smaku. Powoli doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, żółtka, masło. Wymieszać. Podgrzać na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Posypać natkę.
SKŁADNIKI: 1 średni chleb żytni lub pumpernikiel, 8 szklanek wody lub rosołu, 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki gęstej śmietany, 2 żółtka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.SPOSÓB WYKONANIA: Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę lub rosół, nasiona kminku, sól i pieprz do smaku. Powoli doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, żółtka, masło. Wymieszać. Podgrzać na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Posypać natkę.