Zupa z cebuli czerwonej
Czy jedliście zupę cebulową? Ja tak i muszę przyznać, że bardzo ją lubię, ba, cała moja rodzina ją lubi. Ale ta jest inna, zupełnie inna. Nie chodzi o to, że zrobiona z czerwonej, a nie z białej cebuli. Nie, ta jest po prostu niesamowicie aromatyczna. Jeśli ktos lubi korzenne smaki i posmak octu balsamicznego, polecam! Jeśli nie, radzę nie próbować:-) No cóż, w moim domu tylko ja się nią od czasu do czasu zajadam:))
Składniki:
- 4 średnie czerwone cebule
- 4 suszone śliwki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- liść laurowy
- 3,5 szklanki bulionu drobiowego
- łyżka octu balasamicznego
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól
Mieszanka przypraw:
po 1/2 łyżeczki
- galki muszkatołowej
- białego pieprzu
- cynamonu
- nasion kopru włoskiego
- anyżu
- goździków
Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać. Cebule i śliwki pokroić w paski. Rozgrzać w garnku oliwę. Wrzucić cebule, mieszankę przypraw, liść laurowy, a po chwili śliwki. Dusić stopniowo dodając bulion. Pod koniec gotowania, gdy cebula będzie miękka, dodać ocet i sos sojowy. Zupę doprawić solą i podawać z chlebem razowym lub z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.
Przepis ten jest moją trzecią propozycją w ramach akcji
Smacznego:-)