Zupa z cebuli czerwonej

Zupa z cebuli  czerwonej

Czy jedliście zupę cebulową? Ja tak i muszę przyznać, że bardzo ją lubię, ba, cała moja rodzina ją lubi. Ale ta jest inna, zupełnie inna. Nie chodzi o to, że zrobiona z czerwonej, a nie z białej cebuli. Nie, ta jest po prostu niesamowicie aromatyczna. Jeśli ktos lubi korzenne smaki i posmak octu balsamicznego, polecam! Jeśli nie, radzę nie próbować:-) No cóż, w moim domu tylko ja się nią od czasu do czasu zajadam:))

Zdjęcie - Zupa z cebuli  czerwonej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 średnie czerwone cebule
  • 4 suszone śliwki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy
  • 3,5 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka octu balasamicznego
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól

Mieszanka przypraw:

po 1/2 łyżeczki

  • galki muszkatołowej
  • białego pieprzu
  • cynamonu
  • nasion kopru włoskiego
  • anyżu
  • goździków

Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać. Cebule i śliwki pokroić w paski. Rozgrzać w garnku oliwę. Wrzucić cebule, mieszankę przypraw, liść laurowy, a po chwili śliwki. Dusić stopniowo dodając bulion. Pod koniec gotowania, gdy cebula będzie miękka, dodać ocet i sos sojowy. Zupę doprawić solą i podawać z chlebem razowym lub z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

Przepis ten jest moją trzecią propozycją w ramach akcji

Zdjęcie - Zupa z cebuli  czerwonej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Kategorie przepisów