Zupa z botwinki
Ponarzekaliśmy ostatnio na upały to teraz możemy ponarzekać na deszcz, wiatr i zimno :p A żeby trochę się rozgrzać polecam ciepłą zupę warzywną z botwinką. To już ostatnie chwile żeby ją dostać świeżą, więc warto to wykorzystać :)
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2-3 marchewki
- 0,5 niedużego selera
- kilka młodych ziemniaków
- duży pęczek botwinki z małymi buraczkami
- koperek
- sól, świeży pieprz
- ewentualnie ocet winny (ja lubię, gdy zupa jest kwaskowata, więc dodaję ok. 1 łyżki)
Bulion warzywny zagotować. Wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę marchewki i seler. Pogotować jakieś 5-7 minut, następnie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraczki odcięte od łodyg. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Na koniec wrzucić posiekany koperek i doprawić według uznania. Zupę można podawać zaprawioną śmietaną lub jogurtem naturalnym.