Zupa szparagowa
Delikatna a zarazem ostrawa zupa szparagowa choć pieprz ten nie jest konieczny jeśli ktoś woli delikatniejszą ale ja lubię ten smak ostrego przy końcu jedzenia jest dla mnie bardziej wyraźna i z charakterem pieprz cayenne koloru pomarańczowego a zupkę polecam :-)
1 LITR CZYSTEGO WYWARU WARZYWNEGO lub 1 l wody + 2 kostki rosołowe
1 PĘCZEK BIAŁYCH SZPARAGÓW
1 ŁYŻECZKA BRĄZOWEGO CUKRU
1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU CAYENNE
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
125 ml WODY
2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
4 ŁYŻKI SŁODKIEJ ŚMIETANY
Wlać wodę do garnuszka i zagotować w międzyczasie oczyścić szparagi i pokroić na mniejsze kawałki poza główkami. Do gotującej się wody wrzuć kostki rosołowe i dodaj szparagi oraz cukier i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągnij główki a resztę zmiksuj. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z mąką i śmietaną - połącz z zupą i zagotuj mieszając, na końcu dodaj odrobinę pieprzu. Podawaj z grzankami i główkami szparag.
Smacznego