Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Delikatna a zarazem ostrawa zupa szparagowa choć pieprz ten nie jest konieczny jeśli ktoś woli delikatniejszą ale ja lubię ten smak ostrego przy końcu jedzenia jest dla mnie bardziej wyraźna i z charakterem pieprz cayenne koloru pomarańczowego a zupkę polecam :-)

 

Zdjęcie - ZUPA SZPARAGOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1 LITR CZYSTEGO WYWARU WARZYWNEGO lub 1 l wody + 2 kostki rosołowe

1 PĘCZEK BIAŁYCH SZPARAGÓW

1 ŁYŻECZKA BRĄZOWEGO CUKRU

1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU CAYENNE

1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY

125 ml WODY

2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ

4 ŁYŻKI SŁODKIEJ ŚMIETANY

 

Wlać wodę do garnuszka i zagotować w międzyczasie oczyścić szparagi i pokroić na mniejsze kawałki poza główkami. Do gotującej się wody wrzuć kostki rosołowe i dodaj szparagi oraz cukier i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągnij główki a resztę zmiksuj. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z mąką i śmietaną - połącz z zupą i zagotuj mieszając, na końcu dodaj odrobinę pieprzu. Podawaj z grzankami i główkami szparag.

Smacznego

Zdjęcie - ZUPA SZPARAGOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów