ZUPA SZCZAWIOWA


Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu.

Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku.
Składniki:
- 300g szczawiu ( ze słoiczka )
- mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka)
- marchew
- pietuszka
- seler
- kawałek pora
- cebula
- ziemniaki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- śmietana do zupy
- 1-2 szt.jajek
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Do garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa,ziele angielskie i liście laurowe.Gotowałam około 30 minut.

Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i kawałek pora.

Dodałam je do zupy.Wyjęłam mięso i włoszczyznę.Zostawiłam w zupie trochę marchewki.Doprawiłam solą i pieprzem.Dodałam szpinak.

Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem.Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka.Zalałam je zupą i doprawiłam kleksem śmietany.Smacznego!
