Zupa szczawiowa
Moja rodzinka bardzo lubi zupę szczawiową ale, tylko ze świeżego szczawiu. Szkoda jednak że ten piękny zielony kolor podczas gotowania znika. Podaje zawsze z ugotowanym jajkiem i młodziutkimi ziemniaczkami na osobnym talerzu polanymi delikatnie tłuszczem ze szczypiorkiem :-)
1 L WODY
WŁOSZCZYZNA(por,marchew,pietruszka,seler)
1 KURCZAK
SÓL, PIEPRZ
2 KOSTKI ROSOŁOWE
2 PĘCZKI SZCZAWIU
1/2 SZKLANKI MLEKA + 2 łyżki mąki
ZIEMNIAKI
JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO jedno na osobę
Z oczyszczonej włoszczyzny i kurczaka ugotować wywar wraz z przyprawami . Szczaw opłukać odciąć korzonki pokroić je drobno i ugotować w małej ilości wody z solą. Do wywaru wlać ugotowane korzonki wraz z wodą i dodać pokrojone liście. Przyprawić do smaku, zabielić mąką wymieszaną z mlekiem. Podawać z ugotowanymi jajkami na twardo jedno na osobę oraz ziemniaczkami.
Smacznego