Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

 

Zdjęcie - ZUPA SZCZAWIOWA   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Moja rodzinka bardzo lubi zupę szczawiową ale, tylko ze świeżego szczawiu. Szkoda jednak że ten piękny zielony kolor podczas gotowania znika. Podaje zawsze z ugotowanym jajkiem i młodziutkimi ziemniaczkami na osobnym talerzu polanymi delikatnie tłuszczem ze szczypiorkiem :-)


1 L WODY

WŁOSZCZYZNA(por,marchew,pietruszka,seler)

1 KURCZAK

SÓL, PIEPRZ

2 KOSTKI ROSOŁOWE

2 PĘCZKI SZCZAWIU

1/2 SZKLANKI MLEKA + 2 łyżki mąki

ZIEMNIAKI

JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO jedno na osobę


Z oczyszczonej włoszczyzny i kurczaka ugotować wywar wraz z przyprawami . Szczaw opłukać odciąć korzonki pokroić je drobno i ugotować w małej ilości wody z solą. Do wywaru wlać ugotowane korzonki wraz z wodą i dodać pokrojone liście. Przyprawić do smaku, zabielić mąką wymieszaną z mlekiem. Podawać z ugotowanymi jajkami na twardo jedno na osobę oraz ziemniaczkami.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - ZUPA SZCZAWIOWA   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów