Zupa rybna - krem

Zupa rybna - krem
Zdjęcie - Zupa rybna - krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna, pożywna i bardzo sycąca zupa. Teraz gdy mamy do zagospodarowania wiele niejadalnych części ryb jest właśnie na nią najlepszy czas. Na rybich odpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę. On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu.
Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam!

Składniki:
Zdjęcie - Zupa rybna - krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 l bulionu rybnego
kawałek selera
kawałek pora
2 marchewki
1 pietruszka lub pasternak
2 ziemniaki
1 cebula
2 kawałki łososia a`200 g
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
suszone grzyby - opcjonalnie
krem fraiche
sok z cytryny
natka pietruszki

Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut
  • filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić
  • zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej płycie, by ryba "doszła"
  • podawać z natką zielonej pietruszki
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Zupa rybna - krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów