Zupa przeciwzapalna
Zupa na zdrowie. Przygotowałam ją ze składników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir.
Składniki na zupę przeciwzapalną:
1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość)
2 marchewki
1 średni batat
korzeń pietruszki
garść czerwonej soczewicy
1 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy po łyżeczce: kurkumy, tarty imbir, roztarty ząbek czosnku, mielony kmin rzymski
szczypta czarnego pieprzu oraz cynamonu
1-2 łyżeczki soli himalajskiej
prażone pestki dyni i słonecznika
Jak przygotować zupę przeciwzapalną?
Obrać warzywa i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami.