Zupa pomidorowa

Najprostsze przepisy są najlepsze! Zapraszam zatem na wegetariańską zupę pomidorową ze świeżych soczystych pomidorów. Najważniejszym składnikiem dzisiejszej zupy są oczywiście pomidory, żeby zupa była wyśmienita i delikatna powinny być to dojrzałe, soczyste i słodkie pomidory. Najlepiej sprawdzają się do tego przepisu pomidory malinowe, ale pomidory owalne odmiany Lima również będą super. Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup, występuje w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Dzisiejszy przepis jest niezwykle łatwy, zupę można przygotować ze świeżych pomidorów lub w porze zimowej z domowego przecieru pomidorowego. Zupę zmiksowałam, uzyskując w ten sposób gładką kremową konsystencję. Świetnym dodatkiem do zupy są lane kluseczki, ale z makaronem lub świeżymi chrupiącymi grzankami zupa będzie również bardzo smaczna. Można zabielić zupę słodką śmietaną lub podać z odrobiną prażonych nasion słonecznika. Polecam i smacznego!
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
30 mins
Całkowity czas
40 mins
Autor: Anna
Typ dania: Zupy
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1200 g pomidorów - użyłam malinowych
- 1 litr wody, wywaru warzywnego lub rosołu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- świeża bazylia
- makaron lub grzanki mogą też być lane kluski
- śmietana
Instrukcje
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę
- Do garnka wlać wodę, wywar warzywny lub rosół, dodać pokrojone pomidory, garnek postawić na ogniu, gotować przynajmniej 30 minut
- W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, cebula powinna się zeszklić pod koniec dodać rozdrobniony czosnek, całość dodać do gotującej się zupy, doprawić przyprawami
- Zupę gotować do chwili, kiedy uznamy, że konsystencja jest już dla nas odpowiednia, zupę zmiksować przy pomocy blendera
- Zupę podać ze świeżo przygotowanymi grzankami, makaronem lub lanymi kluseczkami
- Smacznego!


