Zupa pomidorowa
Pyszna, domowa zupa pomidorowa na rosole. Zupa pomidorowa na rosole. Prosty przepis na klasyczną zupę pomidorową bez mięsa.
Przepis na pyszną, tradycyjną zupę pomidorową na rosole. Pomidorówka z cebulą, jabłkiem i marchewką, ugotowana na soku pomidorowym. Klasyczna pomidorowa bez mięsa, doskonale smakuje podprawiona śmietanką albo mleczkiem kokosowym - zyskuje wówczas delikatny, lekko słodki smak - dzieci taką uwielbiają :) Do zupy można dodać bazylię i czosnek, smak pomidorowej będzie wtedy jeszcze lepszy.
Domowa, klasyczna zupa pomidorowa jak u babci - przywołuje na myśl smak dzieciństwa. Najczęściej gotowana z rosołu pozostałym z niedzieli. A jeżeli dodacie do niej jeszcze własnoręcznie robiony, domowy makaron...no po prostu pycha!
Zupa pomidorowa podawana jest z wieloma różnymi dodatkami. Moja ulubiona to pomidorowa z makaronem albo z ryżem :) Pod przepisem znajdziesz inne opcjonalne dodatki do zupy :)
Mam nadzieję, że przepis na zupę pomidorową spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie:)
Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz:)
Zapraszam pięknie!
Poniżej dokładny przepis, składniki i przygotowanie zupy pomidorowej krok po kroku.
Zupa pomidorowa na rosole fot. Moja Książka Kucharska
Składniki na zupę pomidorową:
- 1 jabłko, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne
- 2 cebule, obrać i posiekać
- 1 marchew, obrać, pokroić w plasterki
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
- 1 litr przecedzonego rosołu (może być z poprzedniego dnia)
- 1 litr soku pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przepis na zupę pomidorową.
Przygotowanie zupy pomidorowej:
Krok 1.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić pokrojone jabłko, cebulę i marchew -podsmażać przez kilka minut, wlać 300ml rosołu, zagotować, przykryć garnek i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą całkiem miękkie, a jabłka się rozpadną.
Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
Krok 2. Do garnka wlać pozostały rosół i sok pomidorowy, zamieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować.
Gorącą zupę pomidorową podawać z ulubionymi dodatkami.
Z czym podać zupę pomidorową? Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy pomidorowej:
- zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem
- zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami
- zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
- zupa pomidorowa z kozim serem i grzankami z bagietki
- zupa pomidorowa z podpieczonymi kromkami z bagietki i mozzarellą
- zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym
- zupa pomidorowa z kluseczkami z omletu.
Zupa pomidorowa na rosole.