Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zdjęcie - ZUPA POMIDOROWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszna, domowa zupa pomidorowa na rosole. Zupa pomidorowa na rosole. Prosty przepis na klasyczną zupę pomidorową bez mięsa.
Przepis na pyszną, tradycyjną zupę pomidorową na rosole. Pomidorówka z cebulą, jabłkiem i marchewką, ugotowana na soku pomidorowym. Klasyczna pomidorowa bez mięsa, doskonale smakuje podprawiona śmietanką albo mleczkiem kokosowym - zyskuje wówczas delikatny, lekko słodki smak - dzieci taką uwielbiają :) Do zupy można dodać bazylię i czosnek, smak pomidorowej będzie wtedy jeszcze lepszy.
Domowa, klasyczna zupa pomidorowa jak u babci - przywołuje na myśl smak dzieciństwa. Najczęściej gotowana z rosołu pozostałym z niedzieli. A jeżeli dodacie do niej jeszcze własnoręcznie robiony, domowy makaron...no po prostu pycha!
Zupa pomidorowa podawana jest z wieloma różnymi dodatkami. Moja ulubiona to pomidorowa z makaronem albo z ryżem :) Pod przepisem znajdziesz inne opcjonalne dodatki do zupy :)
Mam nadzieję, że przepis na zupę pomidorową spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie:)
Cieszę się, że tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz:)
Zapraszam pięknie!
Poniżej dokładny przepis, składniki i przygotowanie zupy pomidorowej krok po kroku.
Zdjęcie - ZUPA POMIDOROWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa pomidorowa na rosole fot. Moja Książka Kucharska
Składniki na zupę pomidorową:
  • 1 jabłko, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne
  • 2 cebule, obrać i posiekać
  • 1 marchew, obrać, pokroić w plasterki
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 litr przecedzonego rosołu (może być z poprzedniego dnia)
  • 1 litr soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
Smak zupy można wzbogacić dodając do niej czosnek, bazylię, śmietanę lub mleczko kokosowe.
Przepis na zupę pomidorową.
Przygotowanie zupy pomidorowej:
Krok 1.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić pokrojone jabłko, cebulę i marchew -podsmażać przez kilka minut, wlać 300ml rosołu, zagotować, przykryć garnek i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą całkiem miękkie, a jabłka się rozpadną.

Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
Krok 2. Do garnka wlać pozostały rosół i sok pomidorowy, zamieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować.
Gorącą zupę pomidorową podawać z ulubionymi dodatkami.
Z czym podać zupę pomidorową? Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy pomidorowej:
  • zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem
  • zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami
  • zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
  • zupa pomidorowa z kozim serem i grzankami z bagietki
  • zupa pomidorowa z podpieczonymi kromkami z bagietki i mozzarellą
  • zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym
  • zupa pomidorowa z kluseczkami z omletu.
Zdjęcie - ZUPA POMIDOROWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami zupa pomidorowa na rosole.
Zdjęcie - ZUPA POMIDOROWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa pomidorowa na rosole.

Kategorie przepisów