Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Przejrzałam mojego bloga i aż trudno uwierzyć, że nie dałam przepisu na zupę pomidorową. Hmmmm dziwne.....tyle razy ją gotowałam :) Gapa ze mnie i tyle. Póki co, zupa z przecieru własnej roboty. Jak będą tańsze pomidorki to wyczaruję jeszcze raz pomidorową. A później skuszę się zrobić z koncentratu, z kartonika, ze słoika, z ryżem , z makaronem, zabielaną, itd. Będziemy jedli zupę pomidorową każdego tygodnia;))))) Żartuję oczywiście.

Zupa pomidorowa

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

1 cebula

0,5 litra przecieru pomidorowego własnej roboty(z braku laku można zastąpić koncentratem pomidorowym)

sól,pieprz

1 łyżka cukru

2 łyżki śmietany

porcja rosołowa

natka pietruszki

Warzywa obrać, umyć i wrzucić do gara z porcją rosołową. Zalać wodą. Warzywa gotować do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy lub koncentrat ze słoiczka. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podgotować.Na koniec zupę przecedzić i doprawić śmietaną.

Podałam z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

 

Kategorie przepisów