Zupa pomidorowa
Przejrzałam mojego bloga i aż trudno uwierzyć, że nie dałam przepisu na zupę pomidorową. Hmmmm dziwne.....tyle razy ją gotowałam :) Gapa ze mnie i tyle. Póki co, zupa z przecieru własnej roboty. Jak będą tańsze pomidorki to wyczaruję jeszcze raz pomidorową. A później skuszę się zrobić z koncentratu, z kartonika, ze słoika, z ryżem , z makaronem, zabielaną, itd. Będziemy jedli zupę pomidorową każdego tygodnia;))))) Żartuję oczywiście.
Zupa pomidorowa
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
0,5 litra przecieru pomidorowego własnej roboty(z braku laku można zastąpić koncentratem pomidorowym)
sól,pieprz
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany
porcja rosołowa
natka pietruszki
Warzywa obrać, umyć i wrzucić do gara z porcją rosołową. Zalać wodą. Warzywa gotować do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy lub koncentrat ze słoiczka. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podgotować.Na koniec zupę przecedzić i doprawić śmietaną.
Podałam z makaronem i posiekaną natką pietruszki.