ZUPA PIECZARKOWA



• zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania cholesterolu we krwi
• zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy
• pieczarki są znakomitym źródłem białka
• zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen,
w ilościach porównywalnych do innych warzyw
• charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.
• związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji
komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi.
Składniki:
- 10-15 szt.pieczarek
- bulion
- włoszczyzna
- cebula
- śmietana do zupy
- łyżka masła
- ziele angielskie,liście laurowe
- sól,pieprz
- makaron bądź ziemniaki
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera.

Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki.

Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam ją na patelni.Na tarce o grubych oczkach starłam marchew,pietruszkę i kawałek selera.Warzywa podsmażyłam na maśle.

Podsmażoną cebulę i warzywa dodałam do zupy.


W czasie gdy warzywa się gotowały zajęłam się pieczarkami.
Umyłam je,obrałam,pokroiłam na paseczki,i podsmażyłam na patelni na masełku.
Podzieliłam je na dwie części z czego jedną zmiksowałam z odrobiną śmietany i pieprzu.


Pieczarki dodałam do zupy


Pozostało jeszcze ugotować makaron.Możecie ziemniaki jak kto woli ;)

Można dodać więcej śmietany, posypać zieloną pietruszką i zajadać się tą pachnącą i pożywną zupką.

Smacznego!