Zupa owocowa
Pyszna słodka zupa z sezonowych owoców z mnóstwem aromatycznych przypraw. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki: 2 l wody
400 g jagód
400 g malin
500 g dojrzałych czereśni, wydrylowanych
1 laska cynamonu
3 ziarna kardamonu
2 gwiazki anyżu
3 goździki
1 ziarno ziela angielskiego
2 suszone owoce jałowca
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo: śmietana 18% do podania
ulubiony makaron
cytryna do podania (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku umieszczamy jagody, maliny, czereśnie, cynamon, kardamon, anyż, ziele angielskie, goździki i owoce jałowca. Zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Garnek ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, na środku robimy kleks ze śmietany. Podajemy z kawałkiem cytryny (opcjonalnie). Smacznego! :)
Składniki: 2 l wody
400 g jagód
400 g malin
500 g dojrzałych czereśni, wydrylowanych
1 laska cynamonu
3 ziarna kardamonu
2 gwiazki anyżu
3 goździki
1 ziarno ziela angielskiego
2 suszone owoce jałowca
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo: śmietana 18% do podania
ulubiony makaron
cytryna do podania (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku umieszczamy jagody, maliny, czereśnie, cynamon, kardamon, anyż, ziele angielskie, goździki i owoce jałowca. Zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Garnek ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, na środku robimy kleks ze śmietany. Podajemy z kawałkiem cytryny (opcjonalnie). Smacznego! :)