Zupa ogórkowa
Tradycyjna, polska zupa z kiszonych ogórków, lekko kwaskowa, gotowana na mięsnym wywarze. Dzisiaj pokazuję wersję przygotowaną na bulionie drobiowym, ta tradycyjna ogórkowa na żeberkach też za jakiś czas pojawi się na stronie :). Zupa jest dość treściwa, pełna warzyw. Jeśli przygotowujemy ją na świeżo ugotowanym rosole może dorzucić do niej trochę mięsa z kurczaka. Jeśli lubimy można ją również zabielić śmietanką.
PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ (4 porcje)
Składniki :
1 ½ l bulionu drobiowego
4 duże ogórki kiszone
1 mała cebula
2 marchewki
1 mały korzeń pietruszki
mały kawałek selera
2-3 średnie ziemniaki
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo : koperek
Jak zrobić zupę ogórkową : Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, korzeń pietruszki i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać marchew, korzeń pietruszki i seler, smażyć kolejne 2-3 minuty. Zalać ciepłym bulionem, gotować na małym ogniu przez 5 minut, następnie dodać ziemniaki, szczyptę soli i gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać ogórki kiszone i gotować kolejne 10 minut pod przykryciem. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę na talerzach posypać koperkiem.