Zupa na upał vichyssoise

Zupa na upał vichyssoise


Zdjęcie - Zupa na upał vichyssoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy znudzą Wam się już chłodniki, to jest taka zupa jak vichyssoise którą podaje się schłodzoną z lodówki. Jest pyszna. Mimo, że składniki to głównie ziemniak i por to zupa ta smakuje wybornie, jak z najlepszej restauracji.

Oryginalnie przepis zawiera creme fraiche ( jest świetny creme fraiche do kupienia w ekologicznych sklepach Sobbeke). Ja dodałam zamiast niej białe wytrawne wino. I moim zdaniem jest jeszcze bogatsza w smaku. Możecie zrobić ze śmietaną lub z winem. Sami zobaczcie co bardziej Wam leży:)


Składniki:

ziemniaki - 5 szt.

por ( biała część) - 2 szt.

masło - 2 łyżki

creme fraiche lub śmietanka - 150 ml

bulion w kostce - 1 szt.

wino białe ( opcjonalnie) - 1/2 szklanki

liść laurowy - 1 szt.

tymianek ( najlepiej świeży) do smaku

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w dość cienkie plasterki. Do garnka dodajemy masło i lekko podsmażamy ziemniaki z porami. Po kilku minutach wlewamy ok. litra wody, dodajemy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania można wlać wino i odparować. Zupę miksujemy na krem. Dodajemy creme fraiche, tymianek i pieprz. Mieszamy. Zupę zimą jemy od razu latem schładzamy w lodówce i podajemy zimną.

Kategorie przepisów