Zupa meksykańska
Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.
Składniki:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchew
1 cebula pokrojona w piórka\
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 papryczka jelapeno (bez nasion)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
500 g wołowego mięsa mielonego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
oliwa
ser żółty cheddar
natka pietruszki
Przygotowanie:Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki, marchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem.
Składniki:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchew
1 cebula pokrojona w piórka\
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 papryczka jelapeno (bez nasion)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
500 g wołowego mięsa mielonego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
oliwa
ser żółty cheddar
natka pietruszki
Przygotowanie:Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki, marchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem.