Zupa kurkowa
2-3 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
biała część pora
150 g mrożonych kurek
0,5 cebuli
100 ml śmietany 30%
50 g sera pleśniowego Lazur błękitny
sól, pieprz, liść laurowy
0,5 łyżeczki tymianku
1000 ml wywaru warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić.
Por po opukaniu pokroić w krążki.
Kurki rozmrozić i osuszyć.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę i por, dodać sól, pieprz i liść laurowy.
Kiedy warzywa zeszklą się, dolać wywar warzywny i gotować je aż będą miękkie.
Zupę dokładnie zblendować.
W tym czasie na patelni rozgrzać resztę masła, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać kurki i podsmażyć je przez ok. 5 min.
Posmażone kurki dodać do zupy. Zagotować ją ponownie, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietankę.
Po rozlaniu zupy do kokilek posypać ją kawałkami sera pleśniowego.