Zupa krem ze szparagów
Pogoda wciąż nas nie rozpieszcza, ale nie narzekam, bo jeszcze niespełna dwa tygodnie i będę wygrzewać się pod hiszpańskim słońcem. Tymczasem zaprezentuję jedną z moich ulubionych zup, czyli krem ze szparagów. Zupka jest lekka, idealna na pierwsze danie podczas eleganckiego obiadu.
Składniki:
2 pęczki szparagów (mogą być grube - drugiego gatunku)
2 l wywaru jarzynowego (może być z kostki)
200 ml śmietany 30%
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
do podania: groszek ptysiowy
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, pokrój na kawałki i ugotuj w wywarze do miękkości. Następnie odrobinę przestudź i zmiksuj na gładki płyn w blenderze. Znowu podgrzej zupę i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru. W osobnej miseczce przygotuj śmietanę, dolej 2-3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i wlej wszystko do garnka. Uwaga! Nie gotuj zupy po dodaniu śmietany. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.